" TUZ VE SAGLIK HAKKINDA - Sırlar Deryası

TUZ VE SAGLIK HAKKINDA

Sahih kaynaklarda tuzla ilgili rivayetler var. 

Hz. Enes bin Mâlik (ra) anlatıyor ki: “Resûlullah (asm): “Katığınızın efendisi tuzdur” buyurmuştur.


1) Keza Hz. Aişe (ra) anlatıyor: “Ey Allah’ın Resulü! Verilmemesi caiz olmayan şey nedir?” dedim. “Su, tuz ve ateş!” buyurdular. Ben tekrar: “Ey Allah’ın Resûlü, suyu anladım, peki tuz ve ateş niye öyledir?” dedim. Şu cevabı verdi: “Ey Humeyrâ! Kim (isteyene) ateş verirse, bu ateşin pişirdiği her şeyi tasadduk etmiş gibi sevap kazanır! Kim de tuz verirse, o da bu tuzun tatlandırdığı her şeyi tasadduk etmiş gibi olur. Kim su bulunan yerde bir Müslüman’a bir içimlik su içirirse, sanki bir köle azad etmiş gibi olur, suyun bulunmadığı yerde içirirse, ona hayat bahşetmiş gibi olur.”


2) Peygamberimizin (asm) Hazret-i Ali’ye “Ya Ali! Yemeğe tuzla başla!” diye emrettiği bazı kaynaklarda ifade edilir. 


Yemeğe az miktarda tuz tadarak başlamak ümmetçe sünnet olarak bilinegelmiş bir adaptır. Hazret-i Ali (ra) ve bazı selef uleması başta olmak üzere İslâm büyüklerince uygulan veya tavsiye edilen bir adap olarak kayıtlarda mevcuttur.
Meselâ, Hüccetü’l-İslâm İmam-ı Gazali yemeğe tuz tadarak başlamayı “yemeğe başlama adabı” olarak zikrediyor.


3 Keza Hz. Ali’nin (ra) “Yemeğe tuz ile başlamak yetmiş derde şifadır” dediği rivayet edilir. Yine keza Abdulkadir Geylanî yemeğe tuz ile başlamanın sünnet olduğunu; ekmekteki tuza niyet edince de bu sünnetin yapılmış olacağını beyan ediyor.


4) Fakat yine tıbben sabittir ki, böbrek iltihabı olmayanlarda tuz ölçülü kullanmak kaydıyla zararlı değildir. Bilâkis faydaları vardır. Şöyle ki:
Yemekten önce tadılan tuz, mide enzimini harekete geçiriyor, sinirleri uyarıyor, hazmı kolaylaştırıyor. Tükürük guddeleri daha fazla salgı yapıyor, sindirim ve ağızdaki karbonhidrat parçalanması daha kolay oluyor. Ağız içine hava yoluyla bulaşmış mikroplar, tuzdaki sodyum klor sayesinde temizleniyor.
Yemekten sonra alınan tuz da, ağza bol miktarda gelen ptiyalin ile dişlere yapışmış olan karbon-hidratları çözüp eritiyor ve diş çürümelerini önlüyor.
Şu halde anlaşılıyor ki, 

Peygamber Efendimiz’in (asm) ifadesiyle, tuz güzel ve şifalı bir katıktır. Ama ölçülü olmak kaydıyla tabiki.
TUZ VE SAGLIK HAKKINDA TUZ VE SAGLIK HAKKINDA Reviewed by Adsız on Perşembe, Şubat 07, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.