" NEFSİ LEVVAME - Sırlar Deryası

NEFSİ LEVVAME





NEFS-İ LEVVAME



Ruh ile nefsin bir arada bulunarak hayatı beraber sürdürmesidir.
Ruh eşittir nefis, nefis eşittir ruh denilmektedir. Nefsini bilen Rabbini bilir, kainata bakarak nefsi külli ve o külli nefse bakarak ona akıl ve külli ruhu izafi denilen makam. Hali Kainat
.
Bu Nefiste Emmare Gibi Tüm Hayvani Sıfatlar Mevcuttur Lakin Pişmanlık Hali Vardır , Tasavvuf terimi. Emmareden Sonraki Nefs ,Kötülük yaptığında bundan pişman olup af dileyen nefise verilen isimdir. Mürşidi önünde yapılan tövbeyle nefis bu mertebeye çıkar. İnanışa göre sadece ibadetle bu mertebe çıkmak 100 seneyi gerektirmektedir.




Nefs-i-levvame, öyle bir nefstir ki bazan ruhun nuru ilenurlanır. Allahu teala'ya, peygambere, kitaba ve ruha itaatkar olur. Bazan da, isyan ederek itaatten ayrılır. Sonra, bu isyanına nadim ve pişman olur : 


- Neden tövbemi terkettim, Rabbime isyan eyledim, diyıerek

Nefsini Levm Eder, Kendini Kınar. Bu nefs, mü'minlerden isyan ve günah işleyip sonra nefislerini suçlayan ve kınayanların nefsleridir.





- NEFS-İ  LEVVAME 9  SIFATI -


1 - U'CUB : İbadetine güvenerek kendisini herkesten yüce görmek
2- FISIK : Günahları aşikar işlernek
3- CEHL : Bir çok gerçekleri bilmernek

4- NEVM : Çok uyumak

5- HIRS : DÜNYA HIRSI

6- LAGVİYYAT : Boş ve faydasız sözler ve lüzumsuz beyanlada ne dünyaya ne de ahir,ete hayrı olmayan konuşmalada vaktini öldürmek

7- KAHR-1-NEDAMET : İbadullaha eza ve cefa etmek

8- MUHABBETI-LEBS : İsraf sayılacak derecede giyinip kuşanınayı sevmek

9- MEKÜLAT VE MEŞRUBAT-I KESiRE : Çok yemek ve içmek Aç gözlülük, çok kazanmak.



Bu dokuz sıfattan, tövbe ederek yakalarını sıyırabilenler,nefs-i-levvameden kurtulurlar. Unutmamalıdır ki, bu sıfatlardan arınmadan ö'lenler, ahirette çok ağlayacaklar ve nefslerini lanetleyeceklerdir. Fakat, o gün nefslerine yaptıkları bu levmin kendilerine hiçbir faydası olmayacaktır. Veliyullahtan bazıları da, nefs-i-levvame'nin sıfatlarının 4 olduğunu beyan buyurmuşlardır :

1) HEVES2) MEKR3) U'CUB 4) İŞRET




Levvame sıfatı, nefs-i-emınare'ye pek yakın olduğundan bu sıfatta olanların da akıbetierinden korkulur, demişlerdir.Ya Rabbi ! Ey kalpleri çeviren Allahım Kalplerimizi, dinin ve ta'atin üzere çevir de, orada sabit-i kadem eyle Bi-hürmeti seyyid-il-mürseliyn.Nefs-i-levvame'de bulunan zevatın dertlerine de İSMULLAH şifadır. LAFZA-t-CELAL devadır. Bu huylara ve bu sıfatiara sahip olanlar, ALLAH ismini vird edinıneli ve çok çok zikretmelidirler.)








NEFSİ LEVVAME NEFSİ LEVVAME Reviewed by Ben Bilmem on Salı, Şubat 14, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.